Spaanse Stranden en het coronavirus

Dat het coronavirus flink heeft huisgehouden in Spanje kan niemand meer ontkennen. Met het herstel dat erna komt vragen veel mensen zich af hoe het zit met de regels m.b.t. het coronavirus op de stranden in Spanje.

Zijn er regels, en wat zijn de coronavirus regels?

Wat zijn precies de regels in Spanje? Ten eerste: er zijn geen uniforme regels in heel Spanje. In bijvoorbeeld Andalusië (waar Málaga en de Costa del Sol onderdeel van uitmaakt) is een mondkapje eerder verplicht dan op de Canarische Eilanden.

In Andalusië is het dragen van een mondkapje ook verplicht op het strand, tenzij je tot hetzelfde huishouden behoort. Maar die laatste uitzondering geldt enkel als je op je handdoek / strandbedje zit. Loop je even naar het toilet, dan moet je weer een mondkapjje dragen.

Een wandeling langs het strand? Ook dan moet je een mondkapje dragen. Hardlopen langs het strand? Dat is een sport, en dan hoef je geen mondkapje te dragen.

Regels in Andalusië

In Andalusië golden er tot 15 juli 2020 de regels die voorschreven dat als een afstand van 1,5 meter niet kon worden gegarandeerd, er een mondkapje gedragen moest worden. Dat is nu aangepast en nu moet je op het strand zelfs een mondkapje dragen, tenzij je met hetzelfde huishouden op een strandbedje of handdoek zit. Loop je naar het toilet of naar binnen, dan moet je weer een mondkapje dragen.

Volg wel de richtlijnen op

Overigens zijn er wel richtlijnen op de stranden. Deze kun je vinden op diverse informatieborden, dit bord staat bijvoorbeeld bij het strand van los Alamos. Ze schrijven bijvoorbeeld voor dat je afstand moet houden, en je handdoek niet te dicht bij andere (groepen) mensen mag neerleggen.

spanje stranden

Het lijkt druk - is dat ook zo?

Kranten zoals de telegraaf hebben artikelen geschreven met oude foto's uit 2019 die laten geloven dat het waanzinnig druk is en dat de stranden worden gesloten. Dit laatste is het geval, als het te druk wordt kan de politie besluiten om geen nieuwe mensen meer toe te laten. Echter zien de stranden er tegenwoordig eerder zo uit (zie foto). Netjes gespreid en zeker een laag risico op het oplopen van het coronavirus.

Spanje en de stranden bij Málaga in de buurt zijn zeker veilig om naartoe te gaan! Er is weinig reden om je extra zorgen te maken dan in bijvoorbeeld Nederland.