Fuengirola

Een stad ten zuidwesten van Málaga. In totaal is er zo'n 8 kilometer strand. Fuengirola is een belangrijke toeristische badplaats voor de regio Málaga. Het kent een grote Europese community; zo'n 25% van de inwoners is niet-Spaans maar komt wel uit Europa.

Stad en geschiedenis van Fuengirola

Fuengirola begon als een kleine Romeinse nederzetting. Toen de Moren het in de 11e eeuw na Christus hadden overgenomen, bouwden zij kasteel Sohail. In de late middeleeuwen werd de stad echter platgebrand en de inwoners vluchtten naar het nabijgelegen Mijas. Het zou nog lang onderdeel blijven van Mijas. Pas in de 17e eeuw vormde er zich weer een dorpje, voornamelijk bewoond door vissers. Na de slag om Fuengirola in 1810 begon het zich pas echt verder te ontwikkelen en in 1841 werd het administratief definitief gescheiden van Mijas. En in de jaren 60 begon het zich te ontwikkelen tot een van de grootste badplaatsen aan de costa del Sol. Dat is het vandaag de dag. Jaarlijks komen vele toeristen een weekje naar Fuengirola; allemaal komen zij via Málaga Airport.

Treinstation en busstation

Fuengirola is met de C-1 lijn aangesloten met Málaga, het vliegveld en Torremolinos. Treinstations in de regio zijn behalve station Fuengirola zelf, Los Boliches, Carvajal en Torreblanca. Ook is er een busstation met een busservice naar Marbella. Er worden voorzichtig plannen gemaakt om de C-1 (trein) door te trekken naar Marbella. Het terrein maakt dat echter vrij duur en ingewikkeld. Er is ook een busstation met bussen van Fuengirola naar Gibraltar, Estepona, Marbella, Benalmádena, Torremolinos, Málaga Airport en Málaga.

Stranden van Fuengirola

  • Playa El Ejido (del Castillo). Dit is het strand met het kasteel, ook wel castle beach genoemd.
  • Playa San Fransisco. Dit 300 meter lange strand is vlakbij de oude haven. Het is extreem druk in de zomer.
  • Playa Los Boliches. Een strand naast strand San Fransisco, dus ook vlakbij de haven. Eigen treinstation.
  • Playa de Torreblanca. Een strand ten oosten van Los Boliches. Het strand heeft ook een eigen treinstation.
  • Playa de Carvajal. Dit strand focust op het costa waterpark en massages en heeft ook een eigen treinstation.
  • Playa Las Gaviotas. Een twee kilometer lang strand dat in de zomer erg druk is.

Wat is er te doen in Fuengirola?

In Fuengirola zijn een flink aantal bezienswaardigheden. We noemen er hieronder 2; het BIOPARC en Fort Sohail (vlakbij strand Castillo). Ook is de haven van Fuengirola eigenlijk een bezienswaardigheid op zich.

Een tijger in het Bioparc

Het BIOPARC

Een van de grootste toeristische trekpleisters is het BIOPARC. Dit is een dierentuin met van alles; van tijgers en apen tot en met schildpadden en krokodillen. Meestal is het bioparc geopend van 10:00 tot en met 20:30. In de winter gaat het park iets eerder dicht. Kaartjes zijn online verkrijgbaar voor €19,50 per persoon (kinderen €14,50).

In het bioparc staan geen kooien. Door middel van hoge muren, beekjes, tunnels, vijvers en rivieren zijn de dieren op een natuurlijke manier van elkaar gescheiden; daarom de naam Bioparc.

Kasteel Sohail

In de stad staat een eeuwenoud fort dat door de Moren is gebouwd. Het is door onder andere de Romeinen gebruikt en was in het jaar 1810 het toneel van een bloedige slag tussen een leger van Spanjaarden en Britten tegen een leger Polen en Fransen. Jazeker. Het gaat om de slag om Fuengirola, in de tijd van Napoleon. Een Spaans/Brits leger besloot vanuit Gibraltar de stad Málaga te veroveren. Er zat echter een leger met Polen en Fransen in het kasteel Sohail verscholen en deze wisten het fort met succes te verdedigen. Bovendien wisten ze de Britse generaal gevangen te nemen.

Tegenwoordig wordt het kasteel enkel in de periode juni tot en met september met succes verdedigd tegen toeristen. Dan is het kasteel namelijk gesloten voor publiek.

Het kasteel Sohail bij Fuengirola