Málaga

Málaga is niet de grootste stad van de provincie Andalusië (want dat is Sevilla) maar wel de grootste stad aan de costa del Sol. Het is de hoofdstad van de provincie Málaga en huisvest meer dan 1,6 miljoen mensen. Er is genoeg te doen in deze geweldige stad!

Geschiedenis van Málaga

Málaga is een oude stad in het zuiden van Spanje. Het ligt aan de costa del Sol in de provincie Andalusië. De geschiedenis van de stad gaat terug tot en met een nederzetting van de Tordulen, nog voor de Romeinse tijd. Het werd in de periode 1000 voor Christus Malaka genoemd. Het was een handelsstad met een gunstige ligging aan de Middellandse zee. In de 6e eeuw voor Christus werd de stad veroverd door de Carthagers. Vier eeuwen later gaan de Romeinen ermee aan de haal. De Romeinen zorgen voor een echte haven en een Romeins theater. De stad krijgt stadsrechten en groeit uit tot een belangrijke stad in de regio. 

We gaan door naar het jaar 411. De stad wordt veroverd door de Visgoten. Dit stad is grotendeels in Visgotische handen tot de 8e eeuw. Dan wordt het hele tegenwoordige Spanje namelijk veroverd door de Moren, een Islamitisch volk uit noord-Afrika. De stad krijgt de naam Malaqah. De volgende paar eeuwen zijn vrij onzeker. Het wordt veroverd door taifarijken waaronder die van Granada, maar ook door Moorse koningen en later wordt het aan de koning van Granada gegeven; Mohammed I van Cordoba. In 1348 wordt het Alcazaba kasteel op de berg Gibralfaro voltooid. Dit kasteel is nog steeds een belangrijk symbool van de stad Málaga.

Isabella I van Castille

Tijdens de herovering van het huidige Spanje door de Spaanse katholieke koningen wordt ook Málaga heroverd. Dit gaat echter gepaard met een zware strijd, door de vele verdedigingstorens rondom Málaga. Tijdens het beleg van Málaga (dat na 6 maanden werd voltooid door de watertoevoer naar de stad af te sluiten) werd koningin Isabella I bijna gedood. De koning die het beleg leidde besloot daarom 15.000 Moren tot slaaf te maken. Er blijven zo’n 1.000 Spaanse inwoners over. Voor deze mensen worden meteen een flink aantal kerken gebouwd; de San Juan, Santiago, Sagrario en Santos Mártires. In de jaren erna groeit het aantal inwoners, zeker vanaf het jaar 1585 (toen de haven van Málaga weer belangrijk werd). 

Napoleon veroverde Málaga in 1810 en bezette het 2 jaar lang. De industriële revolutie die erna volgde had een grote invloed op Málaga; het werd de belangrijkste industriestad van heel Spanje. De stad werd tijdens de Spaanse burgeroorlog gebombardeerd door de Italiaanse luchtmacht en na de burgeroorlog was het eindelijk rustig in de stad. In de jaren 50 en 60 onderging het echter weer grote veranderingen door de komst van het toerisme. Dit gebeurde allemaal onder de dictatuur van Franco. Na deze dictatuur werkte de stad zich op, op zowel economisch als cultureel gebied, tot een belangrijke stad in Spanje. Het vliegveld, de treinverbindingen en de metro in de stad dragen hieraan bij.

Openbaar vervoer in Málaga

De stad heeft een aantal belangrijke treinstations. Estación de Málaga María Zambrano is de belangrijkste van allemaal. Vanaf hier kun je naar Madrid, Barcelona, Valencia en vele andere steden in de buurt. De lokale costa del Sol treinservice C-1 heeft nog wel een treinstation in het oosten; Málaga Centro Alameda, dat in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden niet het centrale treinstation van Málaga is. Richting het westen komt de trein langs het vliegveld, Torremolinos, Benalmádena en eindstation Fuengirola. Een treinrit kost maximaal €2,70 (dit is van Málaga naar Fuengirola).

De stad heeft ook een eigen vliegveld; Málaga Costa del Sol Airport. Het vliegveld heeft vluchten naar steden in Europa, Noord-Afrika en Spanje zelf. Naast dit vliegveld en een treinverbinding bezit Málaga zo’n 34 buslijnen en 4 nachtbuslijnen van busmaatschappij EMT. Er zijn twee busstations; estación Muelle de Heredia is bij de haven. De belangrijkste is echter Estación de Autobuses Málaga, dit is het busstation bij treinstation María Zambrano. Een busrit kost ongeveer €1,30.

Ook heeft de stad een eigen metronetwerk. Dit is relatief nieuw; het werd geopend in 2014. De lijnen heten L1 en L2 en er wordt gewerkt aan nog twee lijnen. In het midden van 2019 zal het centrum van de stad een stuk beter begaanbaar zijn. De tickets kosten rond de €1,35.

Ten slotte rijden er een groot aantal taxi’s rond in de stad. UBER werkt in Málaga. En ook is de haven een vorm van openbaar vervoer. Het ontvangt op Barcelona na het grootste aantal cruiseschepen. Ook zijn er ferry’s naar Melilla en Tanger.

Stranden van Málaga

  • Playa Malagueta is het bekendste strand van Málaga. De beroemde letters staan aan de westkant van het strand. Het is een mooi strand met veel ruimte om te relaxen. 's zomers kan het erg natuurlijk wel druk zijn. Daarom kun je in dat geval uitwijken naar het aangrenzende strand Caleta, ten oosten van Malagueta. Een groot voordeel van het strand is dat het op loopafstand van het centrum van Málaga ligt.
  • Playa Baños del Carmen is een heel bijzonder strand. Behalve dat het een van de oudste stranden van Málaga is, is het een strand met een grote muur eromheen. Het lijkt eigendom van het nabijgelegen restaurant (el Balneario), maar het is toch echt een publiek strand. Er is hier een goede mogelijkheid om je auto te parkeren.
  • Playa Pedregalejo en playa El Palo zijn twee stranden ten oosten van Málaga. De stranden hebben echt hun eigen karakter. Ze liggen bij de gelijknamige wijken en zijn erg populair in de zwoele zomeravonden in juli en augustus. Geniet van een visje aan het strand (de beroemde sardientjes kun je hier voor een paar euro kopen!) en loop langs al de mini baaitjes die de stranden Pedregalejo en El Palo rijk zijn.
  • Playa San Andrés en playa Misericordia zijn twee stranden ten zuiden van Málaga. De haven zie je op de achtergrond liggen. De stranden staan bekend om de vele lokalen die hier vertoeven. De strandbedjes kun je hier relatief goedkoop voor een dag huren. Er zijn veel goede en goedkope chiringuito's en het aantal toeristen valt mee. Mocht je een appartement hebben in hjet zuiden of westen van de stad dan is dit een prima strand om de dag door te brengen!

Wat is er te doen in Málaga?

Málaga is een ontzettend dynamische stad met veel dingen te doen. Het heeft een interessante geschiedenis, lekker weer, een relaxte cultuur en ook goede musea. Kortom, het is de ideale vakantiebestemming! Bekijk hier het beknopte overzicht van dingen te doen in Málaga waaronder het oude centrum met leuke pleinen, het kathedraal, het Alcazaba kasteel, de haven met het pompidou en de musea.

Het historisch centrum van Málaga

Wij vinden dat het historisch centrum op 1 staat. Je kunt het meeste te voet bereiken. Málaga is een fantastische stad met ’s zomers toch wel een groot aantal toeristen. Echter, de identiteit van de stad is niet verloren gegaan en het is een gezellige stad met veel kleine straatjes, veel tapasbars en veel straatmuzikanten. Met een zwoele zomerwind er doorheen krijg je hier zeker wel het echte vakantiegevoel! De hoofdstraat van de stad is calle Larios en ook goed shoppen kan in de corte ingles!

In de stad zijn veel plekken die de moeite waard zijn. Een van deze plekken is Plaza de la Merced. Hier staat het ouderlijk huis van Picasso. Ook plaza de la Consitution is een bekend plein in de stad, aan de voet van calle Larios. Paseo del Parque is geen plein maar een 800 meter lang stadspark in de haven van de stad.

Kathedraal van Málaga

De bouw van de kathedraal van Málaga begon in de 16 eeuw. De bouw werd echter vaak onderbroken omdat het geld op was. Hierdoor is het kathedraal ook nooit afgemaakt. Een van de torens is er namelijk niet. Dit is niet omdat het ingestort was, maar ze zijn op een bepaald punt dus gewoon gestopt. De bijnaam van het kathedraal is daardoor La Manquita cathedral de Málaga; de manke. Het kathedraal is dan wel nooit afgemaakt, het is binnen en buiten een prachtig bouwwerk.

Mirador del Gibralfaro / Alcazaba kasteel

Het uizichtpunt op de berg Gibralfaro is zeker een must-do in Málaga. Het vereist een beetje conditie aangezien je de berg met een voetpad op moet klimmen. Het uitzicht is echter fenomenaal en hier kun je erg goede foto’s maken. Het is de plek vanwaar je de klassieke Málaga foto kunt maken; het Romeinse theater met de haven op de achtergrond. Loop vanaf hier nog iets verder naar boven en je kunt het kasteel Alcazaba zien. Toegangskaartjes kosten zo’n €1,50 per persoon en het is zeker leuk om over de muren van het historische kasteel van de Moren te lopen!

Haven / pompidou van Málaga

De haven van Málaga is een bezienswaardigheid op zich. Met het heerlijke klimaat is een goede bries vanuit de zee vaak aangenaam. De boten in haven zelf zijn niet zo spectaculair als die van bijvoorbeeld Puerto Banús (hoewel er ’s zomers soms wel jachten ter waarde van meerdere miljoenen euro’s liggen), maar je kunt wel goede foto’s nemen met het reuzenrad van Málaga op de achtergrond. Natuurlijk kun je ook altijd een visje, een wrapje, een gyrosje of een tapas eten in de vele restaurantjes bij de haven. En als je het niet kent is er een hele leuke winkel met de naam Ale Hop! In deze alles-winkel blijf je gegarandeerd een kwartier binnen. In de hoek van de haven staat het pompidou. Het is een dependence van het beroemde museum in Parijs.

Picasso museum en Carmen Thyssen Musem

Deze twee musea zijn gratis op zondag! Verwacht dan wel lange rijen. Op de andere dagen van de week zijn het gewoon mooie musea met entreeprijs. Pablo Picasso is geboren in Málaga de familie van de beroemde schilder heeft meegeholpen om het werk van hem een plek in zijn geboortestad te geven. Het Carmen Thyssen museum is een vaste collectie van 19e eeuwse voornamelijk Spaanse werken. Ontdek hier hoe Andalusië er 200 jaar geleden uit zag!