Marbella

Een stad aan de costa del Sol met zo'n 140.000 inwoners tussen Málaga en Gibraltar in. Het heeft geen eigen vliegveld maar Málaga Airport is dichtbij. In totaal is er zo'n 27 kilometer aan kustlijn, onderverdeeld in 24 stranden. Dichtbij Marbella liggen San Pedro en Puerto Banús.

Stad en geschiedenis van Marbella

De geschiedenis van Marbella gaat zo ver terug als de 7e eeuw voor Christus. Toen was het niet meer dan een nederzetting. Het begon op een stad te lijken tijdens de heerschappij van de Moren. Dit Islamitische volk veroverde het huidige Spanje en Portugal in de 10e eeuw. Een fort met stadsmuren werd gebouwd en de stad Marbella was geboren.

Op 11 juni 1485 ging de stad zonder bloedvergieten over in de Kroon van Castilië. Het stadje breidde rustig uit maar speelde geen grote rol van betekenis in de regio. In 1828 richtte een zakenman uit Málaga met de naam Manuel Agustín Heredia een bedrijf op; La conception. Het bedrijf baatte ijzermijnen uit. Het groeide uit tot een belangrijke pijler van de lokale economie in de omgeving van Marbella. Dit bedrijf stopte uiteindelijk rond 1860; het zorgde voor een ontwrichte lokale economie.

straatjes marbella
straatjes marbella

Ook de Spaanse burgeroorlog, in 1936, trof Marbella vrij hard. Het werd al in de eerste paar maanden veroverd door nationalistische troepen en werd een epicentrum voor prominente nazi's. Na de tweede wereldoorlog was er van Marbella niet veel meer dan een klein dorp over met zo'n 900 inwoners.

Een rijke Spanjaard verhuisde echter naar Marbella en bouwde een resort wat het begin betekende voor toerisme in Marbella. Een persoonlijke vriend van dictator Franco; José Banús mocht in 1966 Puerto Banús omtoveren tot een resort voor rijke toeristen. Verscheidene rijke figuren spendeerde daar veel geld. Ex-dictator van Cuba Fulgencio Batista y Zaldívar, maar ook Marc Rich, Prince Fahd van Saoudi Arabië en zelfs Osama Bin Laden zijn daar frequent te gast geweest. Tegenwoordig vind je in Marbella nog bekende personen. Van superbekende mensen zoals Paris Hilton en Kylie Kardashian tot en met minder bekende namen zoals de CEO van Norwegian Air; Bjørn Kjos.

Geen trein maar wel busstation

Marbella is de enige stad in Spanje met een inwonersaantal van meer dan 100.000 zonder treinstation. Er wordt al sinds de financiële crisis van 2008 gedacht over de uitbreiding van de C-1 spoorlijn van Málaga naar Marbella en misschien zelfs Algeciras. Het terrein zorgt echter voor uitdagingen en ook over de financiering wordt nog gepraat.

Er is wel een busstation in de stad. Door de afwezigheid van een treinstation is het busstation vrij groot. Er zijn buslijnen naar steden en vliegvelden in Andalusië zoals Málaga, Málaga Airport (direct), Ojen en Monda, Ronda, Gibraltar, Cordóba, Granada, Jaen en Sevilla. Ook zijn er buslijnen naar Madrid en Barcelona. Mocht er geen buslijn zijn naar jouw bestemming vanaf Marbella dan kun je altijd een taxi nemen.

Stranden van Marbella

  • Playa El Cable is een strand ten oosten van Marbella waar strand en sport samenkomen. Er is een costa waterpark, er zijn voetbalvelden en volleybalvelden op het strand. Playa El Cable staat garant voor een sportieve stranddag! Het strand is goed aangesloten met de bus.
  • Playa Faro is een typisch stadsstrand. Het ligt in een soort baai, vlakbij de haven van Marbella. Combineer een halve dag strand met een halve dag varen op het water! Een klein maar fijn strand met een heus helikopterdeck! Er zijn genoeg chiringuito's te vinden en je kunt er massages krijgen.
  • Playa Puerto Banús is het strand bij de bekende haven met de grote jachten. Op dit strand bevinden zich welvarende mensen maar ook minder welvarende gezinnen kunnen hier terecht. Het is een interessant strand door de nabijheid van de gelijknamige haven en de grote jachten die hier te vinden zijn. Ook rijden er in de buurt van het strand veel supercars rond.
  • Playa San Pedro. Dit is een strand dat relatief rustig is voor dit deel van de costa del Sol. Het is echter wel een zeer compleet strand. San Pedro de Alcántara is een strand met een zeer goed aangelegde boulevard en ook een grote verscheidenheid aan chiringuito's. Er zijn goedkope chiringuito's maar ook wat duurdere en hele stijlvolle chiringuito's.
Het strand van San Pedro

Wat is er te doen in Marbella?

In Marbella zijn niet zo veel bezienswaardigheden. Sommige toeristen komen hier om gezien te worden bij de dure clubs, anderen komen hier voor het strand, de chiringuito's en de tapas. Als je dan in Marbella bent en je wilt iets anders dan zijn er wel drie bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Het oude centrum van Marbella

Het historische centrum van Marbella is in vergelijking tot steden als Málaga en Tarifa nog niet eens zo heel oud. Toch zijn de kleine straatjes en de typisch Spaanse restauranten die je vindt erg leuk. Plaza de los Naranjos is ook erg bekend. Het betekent letterlijk plein van de sinaasappelen en ligt in het oude centrum van Marbella. Hier omheen vind je veel winkeltjes en restaurantjes. Je ziet het al, je zeker wel een goede dag vertoeven in dit deel van de stad!

Museo de Bonsai

Dit museum is erg goedkoop; €4,00 per persoon. Kinderen betalen de helft. Je zult de toegangsprijs in cash geld moeten betalen. Er zijn erg veel bonsai boompjes met leeftijden tot wel 500 jaar. Er heerst een duidelijke Japanse sfeer, maar in een Spaans klimaat! Erg leuk voor een niet al te lange tijd, maar door de lage toegangsprijs het zeker wel waard!

Puerta Banús

De haven van de rich and famous, de jachthaven met superjachten. Dat is de haven van Puerto Banús, de haven van de jetset. Zie hier superjachten, supercars, superdure boutiques en superveel welvarende mensen. Je hoeft niet ver te lopen om met een geparkeerde Lamborghini op de foto te gaan. Als je een beetje moeite doet sta je met een Lamborghini en met een superjacht op de foto!

Het strand is ook wel de moeite waard. Het is vrij goed onderhouden en de massages en strandclubs zijn een van de beste bij de costa del Sol. En Puerto Banús is sowieso gewoon een leuke haven om gratis lekker in rond te lopen. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit!

Auto's bij de haven van Puerto Banús