Nerja

Nerja is een relatief kleine stad aan de Costa del Sol, met een aantal inwoners van iets meer dan 20.000. Het is echter een stad dat bekend staat om de natuurschoon, de grotten en natuurlijk het balkon van Europa. 

Geschiedenis van Nerja

De geschiedenis van Nerja gaat ver terug. Er is namelijk bewijs gevonden van grotschilderingen in de grotten van Nerja van tot wel 42.000 jaar terug. Er wordt gedacht dat een groot deel van de grotten van Nerja nog onontdekt is, aangezien het waarschijnlijk een aaneengesloten serie sinkholes is dat in de bergen tussen Nerja en Granada verscholen ligt.  Een deel van de cueva de Nerja is wel te bekijken.

De Romeinen hebben bij Nerja 3 dorpen gesticht waarvan de grootste Detunda werd genoemd. Toen de Moren het gebied beheersten werd dit dorp omgedoopt tot Narixa. De nederzetting zou Islamitisch blijven tot het jaar 1487, waarin de katholieke vorsten Nerja en de rest van het Iberisch schiereiland heroverden. De oorspronkelijke inwoners, grotendeels arabisch, bleven hier echter wonen. Er leefden toen in het gebied van Nerja 3 volkeren in vrede met elkaar; joden, arabieren en christenen. Enkele decennia later mochten echter alleen de christenen blijven. In het begin van de 16e eeuw was Nerja dan ook vrij verlaten.

In januari 1885, ongeveer een millennium later, werd het gebied na een zware aardbeving bezocht door koning Alfonso XII. Hij zou op de plek hebben gestaan waar nu het balkon van Europa is, en de woorden dit is het balkon van Europa hebben uitgesproken. Dit is de reden dat er op het balkon van Europa tegenwoordig een beeld van hem te vinden is. Het is een tijd met veel armoede. Ook in de jaren erna verandert dit niet. Met de ontdekking van de grotten van Nerja in 1959 komen toeristen, die rijkdom en werkgelegenheid brengen. Vooral na het opnemen van de televisieserie Verano Azul in Nerja, neemt de bekendheid van Nerja wereldwijd enorm toe.

Openbaar vervoer in Nerja

Het openbaar vervoer in Nerja bestaat uit bussen van Bus Urbano en Alsa, en taxi's. Nerja heeft geen treinstation. Gelukkig kun je heel veel lopen, de hotels zijn vaak dichtbij de stranden en de stranden van Nerja zijn allemaal beloopbaar. Behalve de 2 lokale busroutes van Bus Urbano (deze rijdt vooral tussen hotels en stranden in) zijn er busroutes van busmaatschappij Alsa naar Málaga, Frigiliana, de grotten van Nerja, Torre del Mar, Granada, Córdoba, Sevilla, Almería en Motril.

De taxi's in Nerja rijden op de meter. Een taxi tussen het vliegveld van Málaga en Nerja is vrij prijzig maar kan vanaf zo'n €90. Een taxi kun je online boeken via TaxiTender. Je kunt ook gewoon een taxi op de meter nemen. De taxi's staan op 2 vaste taxistandplaatsen; een tegenover het busstation van Nerja en de andere op calle San Miguel op Plaza de la Ermita.

Stranden van Nerja

  • Playa Burriana is het bekendste strand van Nerja. Je kunt er watersporten doen zoals paddlesurf, kajak, waterfietsen en het ligt heel dichtbij het centrum van Nerja. Hierdoor ligt het ook heel dichtbij de winkelstraatjes en de gezellige restaurantjes. Als je een aantal dagen in Nerja bent en je wilt naar het strand, dan is het dit het strand waar je geweest moet zijn.
  • Playa Carabeillo en Carabeo en Playa Calahonda zijn drie hele bijzondere stranden. Het lijkt wel of ze namelijk verborgen zijn omdat ze worden omringd door prachtige kliffen. Het nadeel is dat iedereen dit wel wil. De stranden zijn vooral in de zomer daardoor vrij druk. Echter kan het natuurlijk geen kwaad om de stranden vanaf de boulevard boven even gezien te hebben!
Carabeo strand op een rustige dag in 2018
  • Playa El Salon is een beetje de grote variant van strand Calahonda, strand Carabeillo en strand Carabeo. Het is helaas niet minder druk dan de andere drie stranden. Er zijn wel wat meer faciliteiten zoals toiletten, een kiosk en strandbedjes welke je kunt huren.
  • Playa Torrecilla en playa El Chucho zijn twee stranden ten westen van Nerja. Ze liggen dan wel een beetje uit de stad, ze zijn nog steeds prima beloopbaar vanaf de rest van de stranden van Nerja. Dit kun je zien aan de looptijd naar het balkon van Europa; zo'n 15 minuten. De stranden zijn samen met Burriana de meest complete stranden van Nerja. Je vindt hier relatief ook meer lokale inwoners van Nerja; vaak een goed teken!

Wat is er te doen in Nerja?

Nerja is een relatief kleine stad met een geweldige verscheidenheid aan stranden. Dit gecombineerd met prima strandtemperaturen zorgen ervoor dat het erg in trek is bij toeristen. Toch is er nog wel meer te doen dan alleen strand, watersporten, duiken en tapas eten. Zo vind je in Nerja de grot van Nerja en het balkon van Europa.

Het balkon van Europa

In 1885 vond er in de provincie Granada een zware aardbeving plaats. Behalve verwoesting en verdriet tot en met Nerja, bracht dit ook een bezoek van koning Alfonso XII met zich mee. Het verhaal gaat dat hij op de plek stond waar het balkon van Europa tegenwoordig staat, en de woorden dit is het balkon van Europa uitsprak. Dit omdat het dichtbij de scheiding tussen Europa en Afrika ligt. De uitspraak en het bezoek is de reden van een standbeeld van koning Alfonso XII op het huidige balkon van Europa.

Het is een soort boulevard met een prachtig uitzicht op de zee. Een prachtige statige boulevard met veel palmbomen en prachtige stenen. Het is een van de grote trekpleisters in Nerja. Op het uiteinde bevindt zich een uitzichtpunt op zee, eigenlijk een uitzichtpunt op Afrika. Saillant detail: de koning stierf nog datzelfde jaar en is daarmee de laatste Spaanse monarch die stierf terwijl hij aan de macht was.

De grot van Nerja

De grot van Nerja is een druipsteengrot waarvan een deel toegankelijk is voor het publiek. Het is normaalgesproken open van 09:30 tot 15:30. De cueva de Nerja is indrukwekkende druipsteengrot met ook grottekeningen van duizenden jaren oud. Deze zijn echter niet voor het publiek toegankelijk. In 2012 is zo'n grottekening gedateerd op 42.000 jaar oud. Dit zou dan het oudste kunstwerk zijn dat de mensheid heeft voortgebracht.

Als je de grotten van Nerja wilt bezoeken dan kan dit voor €10 per persoon (kinderen €6). Op maandagmorgen is de entree gratis. Je bent ongeveer een uur binnen. Zorg voor goede schoenen of sandalen, teenslippers worden niet geaccepteerd. In de grotten is het niet koud. In de zomer is het er zeker een stuk koeler dan buiten!